"Driekwart zwemparadijzen onveilig"

"Driekwart van de zwemparadijzen is onveilig". Dat is de conclusie van de ANWB en het gespecialiseerde bureau AquaBasic na een steekproef. Van de 25 bezochte zwembaden scoren er 17 een onvoldoende. Zo zijn bij vier op de vijf zwemparadijzen zijn de vloeren te glad, staat in het ANWB-ledenblad De Kampioen.

Bovendien zijn badmeesters niet altijd even oplettend. "Ze staan te kletsen of zijn met andere dingen bezig", zegt een ANWB-woordvoerder. De organisatie heeft de grotere zwemparadijzen onderzocht en dat zou een goede indicatie van alle accommodaties in Nederland opleveren.

De onderzoekers hebben bij het onderzoek op diverse zaken gelet. Zo keek men naar de aanwezigheid van eerste hulp, duidelijke diepteaanduidingen en bereikbaarheid van de nooduitgangen. Het enige wat overal positief werd genoemd, is de behulpzaamheid van het personeel.

Drie van de 25 zwemparadijzen scoorden het cijfer 2. De ANWB trof hier wantoestanden aan. Zo zagen de onderzoekers bij Aquacenter Den Hommel de badmeesters de toiletten schoonmaken. De toezichthouder van De Watertoren in Egmond aan Zee is tegelijk ook barman en bij De Smelt in Assen was er helemaal geen badmeester te bekennen.

Het veiligst zwemmen kan volgens de ANWB in Aqua Mundo in Zeewolde, maar die heeft met achttien euro ook de hoogste entreeprijs. Ook zwemparadijs De Tongelreep in Eindhoven scoort goed tot zeer goed. De resultaten zijn naar de zwembaden gestuurd. Uit de reacties blijkt dat geldgebrek vaak de oorzaak is van het gebrek aan toezicht in de baden.