[update]Aanslag op VN-hoofdkwartier Bagdad

Vassili_Z, Rbj, Roel's Weblog, Elger, Halvarine en Salvad0R hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het hoofdkwartier van de VN in Bagdad heeft zich een zware explosie voorgedaan. Daarbij zouden ten minste drie doden en tientallen gewonden zijn gevallen.

Een deel van het gebouw is ingestort. Volgens het Amerikaanse leger is voor het kantoor van de VN-gezant De Mello een autobom ontploft. De bom was verborgen in een vrachtauto.

In het VN-hoofdkwartier zijn dagelijks honderden mensen werkzaam. Voor de oorlog diende het kantoor, het Canal-hotel in het noord-oosten van Bagdad, als uitvalsbasis voor de VN-wapeninspecteurs. Door de explosie sprongen de ruiten in een omtrek van bijna drie kilometer van het VN-hoofdkwartier.

Update 19:52

De VN-gezant Sergio Vieira de Mello (55) is vanmiddag bij de aanslag om het leven gekomen. Hij werd bij de ontploffing bedekt onder een laag puin. Kort na de aanslag nam hij nog telefonisch contact op met zijn medewerker. Enkele maanden geleden was de Braziliaan benoemd tot speciaal Irak-gezant.

In totaal kwamen 17 mensen om het leven bij de aanslag. De Secretaris-Generaal van de VN Kofi Annan heeft gezegd te hopen dat de daders gevonden en berecht zullen worden. "Niemand kan deze daad verantwoorden; het doden van mensen die met ťťn doel naar Irak kwamen, mensen helpen".