Duitsland: "Gegijzelden Mali vrij"

Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken heeft verklaard dat de veertien gegijzelden toch vrij zijn, dit in tegenstelling tot wat Teletekst eerder meldde. De president van Mali heeft verzekerd dat de gijzelaars, negen Duitsers, vier Zwitsers en de Nederlander Arjen Hilbers, in Malische handen zijn.

De gegijzelden werden zondagavond al in het noorden van Mali overgedragen aan bemiddelaars. De gijzelaars waren in kleine, afzonderlijke groepen opgedeeld en het lukte de bemiddelaars niet de groepen op tijd naar het vliegveld te vervoeren. Hierdoor ging de geplande vlucht van zondagavond niet door.
Maandag werd aan het begin van de middag zelfs bekend gemaakt dat het niet honderd procent zeker was dat de gijzelaars daadwerkelijk overgedragen waren. De autoriteiten van Mali hebben echter consequent volgehouden dat de gijzelaars in handen van de bemiddelaars waren.

Het losgeld zou zaterdag aan de gijzelnemers overhandigd zijn. Het is niet bekend hoe hoog het betaalde bedrag is, maar het ligt zeker onder de 65 miljoen Euro. Het geld is in ieder geval niet door de Duitse regering betaald.