Jacht van BREIN eerst op 'groot wild'

Het zijn vooral de grootaanbieders van illegale mp3's, films en dergelijke, die zich zorgen moeten gaan maken om de acties die de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (BREIN) gaat houden. De jacht zal zich in eerste instantie richten op hen, zo beaamt BREIN-directeur Tim Kuik.

Al jarenlang probeert Kuik met BREIN namens de entertainmentindustrie de piraterij terug te dringen: illegale versies van films, op grote schaal gekopieerde computergames en websites die tegen betaling muziek aanboden, werden tot nu toe met succes bestreden. Nu volgen de particulieren die erg veel materiaal aanbieden met programma's als KaZaA, Gnutella en Grokster. En zeker zij die muziekalbums of films beschikbaar stellen die nog niet officieel uitgebracht zijn, worden hard aangepakt.

Kuik wil niet zeggen wat ''erg veel'' precies inhoudt. ''Ik kan me voorstellen dat ze dat willen weten en ik zou er natuurlijk een antwoord op kunnen geven. Maar dat doe ik niet, omdat ik wil voorkomen dat mensen er net iets onder gaan zitten om vervolging te ontlopen. En uiteindelijk is elke hoeveelheid te veel, want het mag gewoon niet''.

Digitale middelvinger

De BREIN-directeur verbaast zich overigens over alle haat die hem ten deel valt als hij weer eens een actie aankondigt. ''Ik krijg al heel lang regelmatig de digitale middelvinger te zien, maar ik blijf het raar vinden. We pakken mensen aan die iets doen wat niet mag, maar wij worden als de boeman gezien''.

Kuik wil de computergebruikers nog even wijzen op de Verenigde Staten, Denemarken en ItaliŰ, waar recent duizenden gebruikers van muziek- en bestandsuitwisseldiensten een schikkingsvoorstel in de bus kregen dat kon oplopen tot wel 10.000 dollar. Volgens Kuik kunnen ook Nederlanders die op grote schaal aanbieden dergelijke boetes verwachten.