Abou Jahjah niet vervolgd om e-mail

De voorzitter van de Arabisch Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah, wordt niet vervolgd voor een e-mail die hij geschreven heeft en waarin bedreigende teksten staan. Minister Donner van Justitie zegt dat er zich geen geadresseerde gemeld heeft die zich bedreigd voelde door het schrijven. Dat is volgens de minister wél een voorwaarde voor vervolging.

De e-mail lekte uit toen deze op het forum van Maroc.nl geplaatst werd. In de e-mail, die gericht was aan afvallige leden, schreef Jahjah onder meer:

"Vergeet niet dat wij de AEL zijn en dat Borgerhout* niet zo ver is van Tilburg of Utrecht of Den Haag of Amsterdam. Ons Borgerhoutse legioen zal graag een bezoekje brengen aan mensen die de AEL waar dan ook willen ondermijnen en op welke manier dan ook", aldus de AEL-leider in zijn op 8 juni verzonden mail.
(* Borgerhout is de wijk in Antwerpen waar vorig jaar rellen uitbraken met jonge Marokkanen.)

Even verder schrijft Jahjah ook: "Ik eis van jullie totale discipline binnen de structuren en de hiërarchie van de AEL. De AEL is een organisatie die kapot gemaakt moet worden door zionisten en racisten. Iedere persoon die werkt aan het verzwakken van de AEL wordt hiermee gelijk gesteld omdat hij aan hen een dienst bewijst."

Om vervolging was gevraagd door VVD-Kamerlid Geert Wilders. Hij neemt geen genoegen met de uitleg van minister Donner. ''Voor bedreiging is geen aangifte of klacht nodig. Het Openbaar Ministerie kan dus op eigen initiatief vervolgen'', aldus Wilders. Donner verschuilt zich volgens hem achter de geadresseerde die zich niet heeft gemeld, juist omdat hij of zij bang is. ,,Hieruit blijkt weer dat het gevoel van urgentie bij de minister en het Openbaar Ministerie ontbreekt''.

Overigens wilde Abou Jahjah enige weken geleden in een interview met de Nieuwe Revu niet ingaan op de e-mail. Hij ontkende noch bekende de tekst geschreven te hebben. Wel zei hij dat een paar ex-leden de AEL kapot wilde maken.