Smit in actie tegen mini-moskee

Onlangs maakte Madurodam bekend dat het in de toekomst een moskee gaat laten bouwen in het mini-stadje. ''Binnen anderhalf jaar zal Madurodam waarschijnlijk ÚÚn of meer moskeeŰn rijker zijn'', zo zei Madorudam-directeur Peter Verdaasdonk. Want hij vindt dat ook het kleine stadje bij Den Haag met zijn tijd mee moet. ''We leven in een multiculturele samenleving. MoskeeŰn horen bij onze cultuur, ook in bouwkundig opzicht''.

Een deel van de Fok!kers kon zich wel vinden in het idee van een moskee in het kleine stadje, anderen vonden dat maar niets, zo'n islamitisch gebedshuis in Madurodam. Nieuw Rechts politicus Michiel Smit uit Rotterdam hoort kennelijk bij die laatste groep, en heeft zelfs acties in het vooruitzicht gesteld als Madurodam bij zijn voornemen blijft.

In een brief aan directeur Verdaasdonk laat hij weten: ''Madurodam moest bij de bouw een typisch Nederlandse stad worden. Een van de criteria voor plaatsen van een gebouw is dan ook 'typisch Nederlands'. Wellicht dat u het nog niet wist, maar een moskee is niet typisch Nederlands''.

Mocht Verdaasdonk tot plaatsing overgaan dan kondigt Smit nu al acties aan tegen de bouw van deze minimoskee. ''Hierbij kunt u denken aan acties buiten en in uw park, waarbij we bezoekers zullen oproepen hier stelling tegen te nemen'', aldus Smit.

Of dit mini- of maxi-acties zijn, is niet geheel duidelijk.