Onderzoek naar nieuwe kankerbehandeling

Onanymous had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het actualiteitenprogramma Netwerk werd gisteren een nieuwe behandelingsmethode van kanker, die nog in een sterk experimentele fase is, aan de kijkers getoond. Het team van Netwerk volgt de wetenschappers van het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam, één van de tien plaatsen op de wereld waar geëxperimenteerd wordt met deze nieuwe behandelingsmethode, al geruim een jaar en bracht voor het eerst beelden hiervan naar buiten.

De nieuwe behandelingsmethode is gebaseerd op het zenden van radiogeluidsgolven het lichaam in. Deze radiogolven doden vervolgens de kankercellen door middel van hittestraling, dus zonder zowel aanwezigheid als ingrijpen van een chirurg.

De patiënt wordt dus geopereerd, zonder opengesneden te worden. Dat deze methode een wereldrevolutie in de genezing van ziekten als kanker zou kunnen gaan betekenen, spreekt voor zich. Moeilijk bereikbare plekken, zoals in de hersenen of middenin het lichaam, kunnen veel makkelijker worden bereikt en dus zou de diagnose ongeneesbare kanker veel minder snel gesteld hoeven worden.

Veel reden tot gejuich is er echter nog niet. Het onderzoek naar deze nieuwe behandelingswijze bevindt zich nog in een sterk experimentele fase: er is nog weinig bekend over de pijn die optreedt tijdens de behandeling en ook blijkt dat omliggende organen opgewarmd worden tijdens de behandeling die wellicht ook tot schade zou kunnen leiden.

Via de website van Netwerk is meer uitgebreide informatie te vinden.