NS willen drempelbedrag kaartje aan loket

Eerder meldden we jullie al dat de NS haar prijskaartjes duurder mag maken. Ook had de NS hierover een principe-akkoord bereikt reizigers- en consumentenorganisaties. Vandaag is bekend geworden dat de NS het hier niet bij willen laten. Ze willen ook prijsdifferentiatie gaan toepassen.

De NS willen treinkaartjes die bij het loket worden gekocht duurder maken dan die uit een automaat. Treinreizigers moeten op die manier meer gebruik maken van de automaten op het station.

De NS willen vooralsnog niet ingaan op de details van de plannen. "We zijn nog in bespreking met de consumentenorganisaties", aldus een woordvoerster. Zij wilde niet zeggen wanneer de verhoging ingaat en hoeveel duurder de kaartjes worden.

Met de maatregel hopen de spoorwegen meer service te kunnen verlenen. "Er zijn te veel mensen bezig met het verkopen van een eenvoudig treinkaartje. Die kunnen we veel beter gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden", aldus de woordvoerster.

De ouderenorganisaties reageren boos op de plannen. Ze vinden dat de spoorwegen op een positieve manier moeten stimuleren, dat meer kaartjes bij de automaat worden gekocht. Volgens een woordvoerder van de CSO, de verzamelde ouderenbonden, wil de NS een vast bedrag per kaartje vragen. "We noemen het een drempelbedrag omdat het mensen weg moet houden bij de loketten." Hij weet niet wanneer de NS de heffing wil invoeren, maar verwacht die in 2004.