Wapenexpert Kelly pleegde zelfmoord

Viperdesign, Hann21, Laurens en kibber hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

David Kelly, de Britse wapenexpert die eerder deze week dood werd gevonden in de buurt van zijn huis, heeft hoogstwaarschijnlijk zelfmoord gepleegd. De politie meldde vandaag dat er geen enkele indicatie is dat andere mensen betrokken waren bij zijn dood. Sinds de dood van Kelly ligt premier Blair onder vuur. Op vragen over een mogelijk aftreden wilde hij niet ingaan.

Waarschijnlijk pleegde Kelly zelfmoord door zijn pols open te snijden. "De autopsie heeft uitgewezen dat Kelly door een wond aan zijn linkerpols is doodgebloed," aldus een woordvoerder van de politie. Naast het lichaam van Kelly werden een mes en een geopend pakje pijnstillers gevonden.

Kelly werd er eerder deze week van beschuldigd de bron te zijn van bepaalde nieuwsberichten die de regering van Blair in grote problemen hadden gebracht. De BBC had namelijk gemeld dat de regering nogal had overdreven in rapporten over de dreiging van massavernietigingswapens in Irak.

Blair heeft inmiddels een onafhankelijk onderzoek gestart naar de omstandigheden die tot de dood van Kelly leidden. Tot die tijd wil hij geen reactie geven op deze situatie. Verder riep hij iedereen op om niet te speculeren totdat het onderzoek heeft uitgewezen wat er precies aan de hand was. "Ik denk dat het voor niemand goed is om te oordelen voordat we de feiten hebben," aldus Tony Blair.

Blair: "een absoluut verschrikkelijke tragedie"

Toen tijdens zijn bezoek aan Japan door journalisten aan de premier gevraagd werd of hij 'bloed aan zijn handen' had, en praatten over een mogelijk aftreden, weigerde hij te antwoorden. Hij staarde de journalisten secondenlang aan, en liep toen de zaal, waar de spanning inmiddels te snijden was, uit.

Enkele minuten daarvoor werd Blair gevraagd of hij met zijn vertrouweling Alastair Campbell of minister van Defensie Geoff Hoon over hun vertrek gepraat had. Ook daarop weigerde hij te reageren. In plaats daarvan zei hij nogmaals dat hij de dood van Kelly een "een absoluut verschrikkelijke tragedie" vond.

Het Britse labour-parlementslid Andrew Mackinlay kreeg kritiek op zijn agressieve ondervraging van Kelly eerder deze week. Sommige mensen denken dat die aanpak tot de mysterieuze dood van Kelly heeft geleid. Mackinlay heeft zijn excuses aangeboden. "Ik betreur de dood van dr. Kelly. Ik ben diepbedroefd over de stress die ik, hoewel onbedoeld, mogelijk heb veroorzaakt tijdens de ondervraging voor de commissie van Buitenlandse Zaken", aldus het parlementslid.