Zes procent van hackers is vrouwelijk

Hacken blijkt een typische 'mannen-aangelegenheid': slechts zes procent van alle hackers is namelijk vrouw. Het overgrote deel van de hackers is mannelijk, 21 jaar en woont bij de ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse FBI (Kriminalistisches Institut des Bundeskriminalamts) onder 600 respondenten.

65,8 procent van de hackers blijken 'vredelievend' van aard te zijn: ze hebben geen economische motieven voor hun daden, maar willen vooral 'weten hoe dingen werken'. Het overgrote deel van deze groep is tussen de 16 en 21 jaar oud, ze zijn autodidact en veroorzaken gemiddeld voor 388 euro schade per persoon. Een veel kleinere groep betreft oudere hackers, met meer geld en meer pc-ervaring. Deze groep veroorzaakt een schade van ongeveer 429 euro per persoon, aldus het KIB.

De derde, en kleinste, groep bestaat uit vrouwelijke hackers. De gemiddelde leeftijd van deze dames is opvallend: 34,7 jaar. Ze hebben minder kennis van IT en werken doorgaans op minder geavanceerde pc's dan hun mannelijke collega's. Ook hun hoofdmotief is het 'uitproberen van systemen'. De vrouwelijke hackers hebben een gerede wetenschappelijke belangstelling voor hacken. Slechts vijf procent van deze groep had door dat ze iets strafbaars deed, de rest was zich van geen kwaad bewust.