Terugkeer islamitische gouden dinar bepleit

Voor het eerst in 500 jaar heeft Spanje weer een moskee. Het gebedshuis is gebouwd in Granada en is symbolisch voor de terugkeer van het islamitische geloof naar Spanje. De Spanjaarden beŽindigden 500 jaar geleden met de zogeheten reconquista de islamitische heerschappij over het schiereiland, die 800 jaar duurde. Elke moslim werd over de grens gezet of gedood.

Op een conferentie die in Gr‚nada gehouden werd, naar aanleiding van de opening van de moskee, riep de radicale moslim Umar Ibrahim Vadillo zijn geloofsgenoten over de hele wereld op om westerse betaalmiddelen, zoals dollar, pond en euro, niet langer te gebruiken en in plaats daarvan terug te keren tot het gebruik van de gouden dinar. Die dinar is een eeuwenoud muntstuk dat een belangrijke rol speelt in de strenge islamitische wetgeving, de sharia.

Vadillo, een Spaanse moslim, was de hoofdspreker op het congres. Hij beijvert zich voor de Murabitun, een wereldwijde beweging die zich sterk verzet tegen -onder meer- het kapitalisme. Volgens Vadillo zijn de economische belangen van Amerika de religie van de wereld geworden en hebben mensen hun levensstijl slaafs aangepast aan het kapitalistische model.

Ook de Duitse moslim Abu Bakr Rieger voerde het woord. Volgens hem kan de islam ook in Europa slechts op ťťn manier worden gepraktiseerd, namelijk de traditionele manier. Hij ziet niets in een islam die is aangepast aan Europese waarden en structuren.

Tegenover de BBC zei een woordvoerder van de moskee dat deze gezien moet worden als symbool van de terugkeer naar de islam onder het Spaanse volk en onder autochtone Europeanen, ''die het kwaadwillige idee van de islam als buitenlandse en geÔmporteerde religie zal doorbreken''. De Moren hebben indertijd grote bijdragen geleverd aan de kunst, architectuur, astronomie, gezondheidszorg, wetenschap en het onderwijs in Spanje. Sommige historici zien hun bewind als een goed voorbeeld van religieuze tolerantie in de Middeleeuwen omdat moslims en joden toen vreedzaam naast elkaar woonden.