Turkse stichting daagt College voor rechter

De stichting Turkse Islamitische Hulpverlening en Solidariteit (TIHS) gaat een rechtszaak aanspannen tegen de directie van het Nova College uit Amsterdam én de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts. Volgens TIHS hebben beiden de stichting 'ten onrechte' afgeschilderd als een extreem rechtse Turkse organisatie die banden heeft met de nationalistische Grijze Wolven.

Het Nova College weigerde onlangs een bijeenkomst die de TIHS in het schoolgebouw aan de Piet Mondriaanstraat had georganiseerd. Dit deed het College daags voor de bijeenkomst na tips van de werkgroep Turks Extreemrechts. Die beweerde dat de TIHS een mantelorganisatie is van de Turkse Grote Eenheids Partij (BBP) en de federatie Nizam-i Alem die organisaties in Europa bundelt die zich verbonden voelen met het extreemnationalistische gedachtegoed van de BBP. (De Grote Eenheids Partij splitste zich in 1992 af van de extreemnationalistische Partij van de Nationalistische Actie (MHP), de aanhangers van de partij staan in Nederland bekend als Grijze Wolven).

TIHS-Woordvoerder O. Aksu zegt: ''Onze bijeenkomst had geen politiek doel en is dus ten onrechte afgelast. Wij zijn aan het berekenen hoeveel schade we hebben geleden door de onrechtvaardige beschuldigingen. Vooral ook de morele, geestelijke schade die ons is aangedaan, rekenen we de instanties zwaar aan''.