Balkonproblemen Maastricht al bekend tijdens bouw

Fulco- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De problemen met de ondersteuning van de balkons van het appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht zijn al tijdens de bouw ontdekt. Aannemer Smeets kwam met een noodoplossing voor het probleem, maar die bleek niet voldoende. Twee mensen kwamen op 24 april om het leven toen vijf balkons afbraken.

De vertikale pilaren die de balkons verbonden ter versteviging moesten op de begane grond rusten op een kelderwand. Tijdens de bouw bleek echter al dat de pilaren naast de wand uitkwamen. Dat blijkt uit het nog geheime rapport van professor J.Walraven van de Technische Universiteit in Delft.

Volgens Walraven is er met de gebruikte Isokorf-constructie niets mis. De duizenden balkons die hiermee zijn gebouwd zouden daarom ook niet geïnspecteerd hoeven te worden. Het bezwijken van de balkons is volgens hem veroorzaakt 'door schade in de zone rondom de kolomondersteuning.'

Het rapport van Walraven is inmiddels naar justitie in Maastricht gestuurd. De hoogleraar voerde het onafhankelijke onderzoek in opdracht van het bedrijf Schöck, de leverancier van de Isokorf-constructie, uit.