Basisscholen willen kleuters Turks leren

Teije Terhorst had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Rotterdamse basisscholen zijn van plan om in de kleuterklassen deels les te gaan geven in het Turks. De scholen, die beiden veel Turkse leerlingen hebben, willen daarmee bereiken dat de leerlingen naast het Nederlands ook het Turks goed leren beheersen.

Dat zei A. Werdekker van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) vandaag. Het gaat om de openbare basisschool Combinatie 70 en de protestants-christelijke Oranjeschool. Zij zullen als eersten in Nederland les in het Turks aanbieden. Al eerder waren er plannen om kleuters Engels te gaan geven.

De gemeente Rotterdam is niet blij met het gebruik van de vreemde talen. "Ik vind dit geen goede ontwikkeling", aldus raadslid W. de Waal (Leefbaar Rotterdam), zelf leraar in de wijk Spangen. "Het bevordert de integratie niet. Ik merk in de praktijk dat het voor de meeste leerlingen al moeilijk genoeg is om één taal te leren. Het is ook discriminerend. Waarom lesgeven in het Turks, en niet in het Marokkaans of Arabisch?"

Fundament

Volgens Werdekker is het echter nodig, omdat blijkt dat veel Rotterdamse Turken op latere leeftijd zowel slecht Nederlands als slecht Turks spreken. Op de kleuterleeftijd kan al een belangrijk fundament worden gelegd voor een goede taalbeheersing.

Het experiment moet nog verder worden uitgewerkt. Zo is er nog niet bekend hoeveel uur de kinderen les in het Turks krijgen en om welke vakken het gaat. Ook is het niet de bedoeling dat Nederlandse of Marokkaanse kinderen les in het Turks krijgen. Het experiment is één van de pogingen om de onderwijsachterstanden in Rotterdam weg te werken.