Zaterdag zonsverduistering in Nederland

ted_bundy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zaterdagochtend zal er een bijna-totale zonsverduistering plaatsvinden in Nederland. Omdat de maan relatief ver weg staat van de aarde is de maan niet precies even groot als de zon, maar iets kleiner. Hierdoor is er niet een totale eclips te zien, maar is er een heldere ring van de zon rond het zwarte vlak van maan te zien.

Omdat de zon vlak boven de horizon staat lijkt deze door optisch bedrog vele malen groter dan wanneer deze boven aan de hemel staat. Dit levert prachtige plaatjes op. Het KNMI voorspelt voor zaterdagochtend een heldere hemel, dus het schouwspel is goed te bekijken.

De eclips is het beste te zien in Noord-Schotland of IJsland. In Nederland kunnen liefhebbers het beste afreizen naar de noordelijkste puntjes van Nederland, bijvoorbeeld de waddeneilanden. In Noordpolderzijl, het noordelijkste puntje van Groningen is de zon voor 90 procent verduisterd te zien. De cafés in het dorp zullen voor de gelegenheid vanaf half vijf 's ochtends geopend zijn. Het hoogtepunt van de verduistering is om 5.33 uur.