Voetbal: 'Competitie oneerlijk verlopen'

Derk Haank, voorzitter De Graafschap, vindt dat er geen enkele voetbalclub uit de eredivisie mag degraderen omdat de competitie niet eerlijk is verlopen. Dat sommige clubs voor miljoenen euro's worden gesponsord door de lokale overheid en andere clubs niet vindt hij oneerlijke concurrentie. De Doetinchemse club is degratiekandidaat en vrijwel zeker van nacompetitie.

Spaank overweegt de Europese Commissie op de hoogte te stellen van de in zijn ogen verboden staatssubsidie aan bedrijven. De Europese Commissie berispte Nederland al eerder voor de steun van de gemeenten aan het betaalde voetbal. Omdat een concrete aanklacht ontbrak werd er niet tot onderzoek overgegaan.

Bijna alle clubs in de eredivisie zitten in financiŽle problemen. Alleen Feyenoord, PSV en Heerenveen maken winst. Zonder overheidssteun zouden een aantal clubs allang failliet verklaard zijn.

Marjan Olfers, jurist en specialist op het gebied van Europees recht en voetbalsponsoring, vindt dat de klacht van De Graafschap onderzocht moet worden door de Europese Commissie. Wanneer deze De Graafschap in het gelijk stelt kan dat betekenen dat een aantal clubs de onterecht ontvangen subsidie moet terugbetalen.