Voetbal: Barcelona kan salaris Kluivert halveren

In de zomer van 2005 loopt het contract van Patrick Kluivert bij FC Barelona ten einde. Nog voor 15 mei zal er echter een beslissing worden genomen over zijn toekomst bij de Catalaanse club. Op die datum loopt namelijk de deadline af waarin de Spaanse club het salaris van Kluivert kan halveren.

Dat houdt in dat de spits dan in plaats van 6 miljoen euro in een jaar, 'slechts' 3 miljoen euro zal krijgen. Er zit wel een tegenprestatie aan vast: Mocht het zover komen dat Kluivert zijn salaris wordt gehalveerd, dan wordt de contractueel vastgestelde transfersom voor de aanvaller teruggebracht van 36 miljoen euro naar 1,8 miljoen euro. Met het lage prijskaartje om de nek is er bij elke Europese topclub plaats voor Kluivert die in de interland tegen Portugal het record van Dennis Bergkamp van 37 doelpunten voor het Nederlands elftal evenaarde.

Kluivert zelf heeft al aangegeven graag bij FC Barcelona te blijven. Geruchten over een mogelijke transfer naar Manchester United wijst hij van de hand. ,,Ongefundeerd'', zegt de 26-jarige spits op de webiste van FC Barcelona. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik bij Barcelona wil blijven. Ik word er een beetje moe van dat telkens te moeten herhalen.''

Kluivert zegt nog niet benaderd te zijn door de clubleiding. ,,De deadline is 15 mei. Als de club wil praten, okay. Ik wacht af.'' Kluivert wordt met Manchester United in verband gebracht omdat de Engelse kampioen op zoek naar versterking is voor de aanval. Manager Ferguson is op zoek naar een spits die met Van Nistelrooij een tandem kan vormen. Engelse kranten verklaarden dat Van Nistelrooij de naam Kluivert heeft laten vallen.