Gedachtenbesturing voor verlamden

Geleerden aan het Rotman Research Institue en de Baycrest Centre for Getriatric Care, geleid door neurowetenschapper Niels Birbaumer hebben een technologie ontwikkeld waarbij verlamde mensen een computer kunnen aansturen met hun gedachten. Verlamde mensen die aan ziekten als amyotropisch laterale sclerosis of andere verlammingsziekten lijden zijn niet in staat hun spieren te bewegen en te ademen. Ze worden kunstmatig in leven gehouden door een machine. Alleen hun hersenen leven nog. Elf van deze verlamde mensen nu kunnen reeds via de nieuwe techniek met behulp van een computer met de buitenwereld communiceren.

De patiënten krijgen elektrodes aan het hoofd gemaakt die hersengolven opvangt. Op het computerbeeldscherm zien ze een witte bal die op en neer beweegt. Het brainwave translation device nu moet eerst gecalibreerd worden. Hiertoe moet de patiënt de bal met zijn gedachten proberen te controleren, hetgeen volgens trial-and-error geschiedt. Experimenten bij gezonde mensen tonen aan dat zij de bal in drie tot vier sessies onder controle kunnen krijgen. Verlamde patiënten, waar de techniek in de eerste instantie voor bedoeld is, zijn 30 tot 40 sessies nodig.

Als het programma eenmaal op de hersengolven van de patiënt is afgestemd kan de verlamde patient nu via een virtueel toetsenbord communiceren met de buitenwereld. Verlamde patiënten blijken niet zo wanhopig als men dacht, blijkt uit "gesprekken" met ze. "They describe sleep-like fantasies and thinking going on most of the time, not the desperation you would expect of someone in such a state. There seems to be some changes in time perception. Time doesn't seem to move as fast for them", zegt Dr.Birbaumer.