VS arresteren beruchte terrorist in Bagdad

bluebit en brillie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond is in Bagdad de langgezochte terrorist Abu Abbas door de Amerikanen aangehouden. Abbas is leider van het Palestijnse bevrijdingsfront PLF en wordt onder meer beschuldigd van de kaping van het cruiseschip Achille Lauro in 1985.

De VS zeggen met zijn arrestatie een nieuwe slag toegebracht te hebben aan het internationale terrorisme.

ItaliŽ heeft om zijn uitlevering gevraagd; daar is de man tot vijf maal levenslang veroordeeld wegens de kaping. Bij die kaping werd destijds een invalide bejaarde Amerikaanse toerist vermoord. Ook de Amerikaanse justitie wil de Palestijnse terrorist graag berechten.

Abbas werd wereldwijd gezocht en heeft daarom de laatste zeventien jaar voornamelijk ondergedoken gezeten in Irak. Na de val van Saddam Hussein probeerde Abbas te vluchten naar SyriŽ, maar toen dat niet lukte keerde hij terug naar Bagdad.

De Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook hebben de onmiddellijke vrijlating van Abbas geŽist. Volgens de Palestijnen is de aanhouding van Abbas een schending van een uit 1995 daterende overeenkomst. Deze overeenkomst zou bepalen dat leden van de PLO niet mogen worden gearresteerd of vervolgd voor zaken die ze hebben gedaan voor de ondertekening van het Oslo-vredesakkoord in 1993.

Abu Abbas wordt in IsraŽl en Europa gevreesd als een internationaal terrorist, maar in de Arabische wereld geldt hij als held, als vrijheidsstrijder. Hij wordt naast de kaping van het cruiseschip, ook nog beschuldigd van diverse aanvallen met deltavliegers op IsraŽl. Zijn Palestinan Liberation Front (PLF) staat bekend om gewelddadige terroristische acties.