''Balkenende ongewenst bij 5 mei feest''

Er is ophef ontstaan over de komst van premier Balkenende naar het Bevrijdingsfestival in Haarlem. SP en D66 in Haarlem vinden het ongepast als Balkenende in Haarlem de start van de nationale viering opent gezien zijn standpunt over de oorlog in Irak.

De minister-president komt naar Haarlem op uitnodiging van het Comité 4 en 5 mei. Hij zal dan waarschijnlijk op de Grote Markt een toespraak houden en later het bevrijdingsvuur in de Haarlemmerhout ontsteken.

Volgens SP-fractievoorzitter Pieter Elbers is Balkenende 'absoluut niet welkom' in Haarlem. ,,Het is ondenkbaar dat de man die de oorlog in Irak steunt op 5 mei bevrijdingsfestiviteiten komt openen. Hij kan die dag beter aan de kabinetsformatie besteden en bijvoorbeeld Beatrix of Maximá sturen. Balkenende is bij grote delen van de Haarlemse bevolking buitengewoon omstreden. We moeten met z'n allen voorkomen dat er gesodemieter op die dag kan ontstaan. Daarom moet Balkenende wegblijven''.

Namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt woordvoerder M. Eysink dat het traditie is dat de premier wordt uitgenodigd: ''Iedereen is op 5 mei welkom om onze vrijheid te vieren. Ik begrijp ook niet dat er nu ineens een kwestie is, want de afgelopen zestig jaar is er altijd wel ergens oorlog gevoerd''.

Voorzitter Martin de Vries van de Haarlemse stichting Bevrijdingspop, die de festiviteiten in Haarlem organiseert, zegt juist 'heel trots' te zijn dat premier Balkenende naar Haarlem komt: ,,Er komt een delegatie hoogwaardigheidsbekleders die wij welkom heten. Ik vind dit helemaal geen kwestie''.