OM formuleert aanklacht Van der G.

Volkert van der G. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam beschuldigd van moord met voorbedachte rade op Pim Fortuyn, twee gevallen van verboden wapenbezit en bedreiging 'met enig misdrijf tegen het leven gericht'. Dit werd donderdagmorgen duidelijk uit de voordracht van de offcier van justitie J. Plooy. Tot dusver had het OM de volledige aanklacht nog niet openbaar gemaakt.

De aanklacht komt neer op het met vooropgezet plan doodschieten van Fortuyn, op 6 mei 2002. Daarnaast rekent het OM het bezit van het wapen waarmee de moord is gepleegd, evenals het in bezit hebben van een hoeveelheid patronen voor het wapen, als strafrechtelijk aan.

Verder werden de 35 condooms gevuld met explosieve mengsels, die in het huis van Van der G. in Harderwijk zijn aangetroffen, door het OM als 'wapenbezit' betiteld. "Bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht", slaat op de bedreiging die Van der G. uitte in de richting van Hans Smolders, die op 6 mei als chauffeur van Fortuyn fungeerde.