Coalitie succesvol in Zuid-Irak

Irak BoKkE had ons via de newssubmit had ons via de newssubmit te melden dat Amerikaanse en Britse troepen de Zuid-Iraakse steden Basra en Nassiriya hebben overgenomen.

De coalitietroepen hebben grote delen van Basra onder controle en het vliegveld en een brug onder controle. Wel bieden speciale elite-eenheden van Saddam Hussein in de stad nog felle tegenstand.

Basra, de tweede stad van Irak, werd sinds gisteren belegerd. De olievelden rond de stad waren al in handen van de geallieerden. De Amerikanen willen Basra niet bezetten.

Bij de stad Nassiriya, op 320 kilometer van Bagdad, stuitten Amerikaanse mariniers op veel weerstand. Toch zijn de Amerikanen de stad binnengetrokken en hebben ze twee nabijgelegen bruggen veroverd. De Amerikanen zouden nu bezig zijn de Eufraat over te steken om de opmars naar Bagdad voort te zetten.

Om de havenstad Umm Qasr, in het zuidelijkse punt van het land, wordt nog gevochten. De haven is al bezit van de coalitie, maar in de stad zelf houden Iraakse militairen nog stand.