AEL wil Nederland weer multicultureel maken

Vanmiddag was de Belgische Arabische Europese Liga (AEL)-leider Dyab Abou Jahjah te gast in het tv-programma Buitenhof. Daarin zei Jahjah dat de Nederlandse AEL tak zich tot doel stelt om Nederland ,,terug te duwen naar een multicultureel land''. Jahah vindt niet dat migranten zich volledig moeten aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Hij wil dat moslims integreren met behoud van eigen identiteit.

Abou Jahjah zei dat men geen vrees hoeft te hebben voor de AEL. ,,Wij zijn moslim-democraten.'' Hij riep zijn aanhangers op ,,burgerschap met rechten en plichten'' te tonen door volop mee te doen aan het maatschappelijke debat. Wel toonde Jahjah zich ontevreden over de ,,criminalisering'' van de islam. Dat de islam vrouwen zou onderdrukken, noemde hij ,,misbruik van de islam''.

Vandaag is de Nederlandse tak van de AEL officieel van start gegaan met als leider de politicoloog Jamil Jawad. Abou Jahjah maakte duidelijk dat hij de leiders van de Nederlandse afdeling bij elkaar heeft gezocht, maar zich ,,bijna niet'' met het partijprogramma heeft bemoeid. Daarin worden onder meer drugs, prostitutie en de staat IsraŰl afgewezen.

In Buitenhof verklaarde Abou Jahjah zich een fel tegenstander van de staat IsraŰl, die kinderen zou vermoorden. Volgens de ook aanwezige D66-prominent Hans van Mierlo, vermoordt IsraŰl geen kinderen: ''Aan beide zijde vallen slachtoffers onder kinderen in de geweldsspiraal''.


VVD-leider Zalm verklaarde vandaag dat hij hoopt dat justitie de AEL hier scherp in de gaten zal houden, om te voorkomen dat de partij aanzet tot haat tegen joden.