SP: Premier moet ingrijpen in 'Oranje rel'

Premier Balkenende zou onmiddellijk moeten ingrijpen in de ''koninklijke rel'' die is ontstaan na de ontboezemingen van prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn. Dat zegt vandaag SP Kamerlid Van Bommel, die van mening is dat de demissionaire minister-president niet langer afzijdig kan blijven ,,omdat de staatsrechtelijke implicaties van de rel evident zijn''.

Volgens Van Bommel kan Balkenende zijn ministeriële verantwoordelijkheid niet langer ontlopen nu ''het staatshoofd en haar kabinet worden beschuldigd van onwettige praktijken''. Het SP-Kamerlid meent dat het aanzien van de monarchie, en daarmee het aanzien van Nederland in de gehele wereld, schade oploopt door de rel.

In de Volkskrant staat vandaag dat de premier aan koningin Beatrix het advies heeft gegeven om de situatie 'dood te zwijgen'. Van Bommel vindt dat echter onverstandig. Hij heeft Balkenende schriftelijk gevraagd of het advies klopt.

De RVD (Rijksvoorlichtingsdienst) zegt dat Balkenendes antwoord komt met het beantwoorden van de vragen die de SP al eerder over deze kwestie stelde.