Roken vanaf 2004 verboden in Ierland

Sjoerd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met ingang van volgend jaar mag er in Ierland in de pubs en op alle andere openbare plekken waar wordt gewerkt niet meer worden gerookt, zo heeft de Ierse regering donderdag bekendgemaakt.

Vorig jaar al diende Micheal Martin, de Ierse minister van volksgezondheid weliswaar dit wetsvoorstel in, om roken in openbare gelegenheden aan banden te leggen, maar de pubs werden in dat voorstel niet genoemd. Dat ze nu toch onder deze regelgeving gaan vallen, is als een donderslag bij heldere hemel door de Ieren ontvangen.

De minister presenteerde afgelopen donderdag een door de overheid opgezet onderzoeksrapport, waarin staat dat het meeroken op het werk er mede verantwoordelijk voor is dat werknemers die daar op hun werkplek aan bloot worden gesteld, kanker, hartkwalen en andere door roken veroorzaakte aandoeningen krijgen.

Onderzoek door zijn ministerie heeft bovendien uitgewezen dat een meerderheid van de Ieren het instellen van rookvrije gedeelten in pubs niet afdoende acht. "Ik doe dit omdat ik geen keus heb. Dit rapport maakt dat onontkoombaar duidelijk", zo zei de minister. Hij gaf ook aan dat het verbod een enorme culturele omslag met zich mee zal brengen.

De organisatie van pubeigenaren liet weten deze wet te zullen aanvechten, maar de vakbond van horecapersoneel is juist erg blij met dit verbod. Volgens de bond overlijden er in Ierland naar schatting 150 barkeepers per jaar aan de fysieke gevolgen van het meeroken.

Om de mensen de tijd te geven om aan het idee te wennen laat het ministerie het verbod pas volgend jaar in gaan.