Limo's oud-dictator Joegoslavië geveild

Daar was ActaniA ook weer, om ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie limousines uit de nalatenschap van de in 1980 overleden Joegoslavische dictator Tito worden op 27 februari geveild. Het Joegoslavische ministerie van defensie, dat vorig jaar besloot dat soldaten in het weekeinde naar huis moesten bij wijze van bezuiniging, hoopt met de veiling honderdduizenden euro's op te halen.

Het gaat om twee verlengde, bullet-proof Mercedessen. Tito gebruikte de limo's op reizen door het land en tijdens parades met bezoekende staatslieden. Het openingsbod voor de beide auto's zal beginnen bij dertig miljoen dinar (500.000 euro) per stuk.

Ook zal er een Rolls Royce Phantom worden aangeboden, die minstens 200.000 euro moet gaan opbrengen. Bij de prijs zijn ook nog zeshonderd reserveonderdelen inbegrepen. Verder worden er nog tien Mercedessen en tien BMW-motoren geveild die door Tito's lijfwachten werden gebruikt.

Na jaren van (burger)oorlogen en corrupt bestuur bedraagt de jaarlijkse begroting van het -ooit machtige- Joegoslavische leger nog slechts zo'n 660 miljoen euro per jaar. Eerder verkocht het leger al een aantal marineschepen en een deel van het onroerend goed, om de begroting nog wat op te kunnen schroeven.