2 Euro voor kinderen slachtoffers van Stalin

De Russische Doema heeft na twaalf jaar van uitstellen eindelijk een wet in werking gesteld die de kinderen van slachtoffers van Stalin's schoonmaakacties een vergoeding geeft. Deze vergoeding houdt in dat alle slachtoffers een dikke twee euro, een gratis treinkaartje per jaar, vijftig cent korting op medicijnen en gratis kunstgebitten krijgen.

De vergoeding, die zelfs voor Russische standaarden karig is, is het meest recente resultaat van het compensatieproces dat door communisten en rechtse partijen geblokkeerd wordt. Rusland probeert de misdaden uit het communistische tijdperk zoveel mogelijk in de doofpot te stoppen. De FSB, voorheen KGB, is weer een geliefd instituut en verantwoordelijken willen niet spreken over gruwelijkheden die de Sovjet soldaten in de tweede wereldoorlog hebben aangericht.

Het was in principe al mogelijk om enkele honderden euro's te krijgen, maar hiervoor moeten drie getuigen aangevoerd worden. In vrijwel elk geval waren deze getuigen echter dood of vermist. Nu de rechtbanken sinds vorig jaar de slachtoffers gelijk begonnen te geven, heeft de Doema de nieuwe wet moeten aannemen. Critici zeggen dat de twee euro alles is wat ze zullen krijgen, aangezien de rest van de voordelen al in het standaard pensioen zit.

Valeriya Dunayeva, 65, van mensenrechtengroep "Memorial", zei dat ze woedend was toen deze wet werd aangenomen. Haar moeder werd in 1941 neergeschoten en haar vader verdoordeeld tot 25 jaar in Siberie als politieke gevangene. Zij en haar broer werden in een staatsweeshuis opgevoed waar ze regelmatig misbruikt werden. "Tegenwoordig wil niemand in Rusland de vreselijke misdaden uit het verleden erkennen," zei ze. "Er zijn alleen al in Moskou 17.000 mensen die hun ouders zijn kwijtgeraakt tijdens Stalin's regime, maar de overheid doet alsof we niet bestaan."

Onze dank gaat uit naar tsuihark voor het vertalen en herschrijven van dit artikel!