Oudkerk wil druk op Balkenende

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rob Oudkerk, de Amsterdamse PvdA-wethouder, heeft in het tv-programma Buitenhof gezegd dat hij wil dat CDA-leider Balkenende zich de komende week duidelijk uitspreekt voor samenwerking met de PvdA. Hij deed een oproep aan "progressieve krachten" in VVD, D66, GroenLinks en PvdA om desnoods een coalitie zonder het CDA mogelijk te maken. Oudkerk meent dat het CDA meer van zijn "sociale kant" moet laten zien en dat Balkenende "deze week een draai" moet maken.

Oudkerk zei dat er bij een nieuwe samenwerking moet worden gekeken naar mensen zonder "paarse binding". Ook zei hij niet te willen, zoals er bij de paarse kabinetten wel gebeurde, dat partijen omwille van de samenwerking allerlei standpunten laten verwateren. Volgens hem zou het niet moeten gaan om "onduidelijke compromissen", maar elk van de partijen zou een deel van de eigen punten moeten kunnen verwezenlijken.

Oud-CDA-minister Bert de Vries zei in hetzelfde tv-programma dat de verschillen tussen CDA en PvdA niet zo groot zijn als ze lijken. Volgens hem zou de weerstand van Balkenende tegen de PvdA zo kort na de samenwerking met de VVD en LPF vooral "mentaal" zijn. De Vries denkt dat PvdA en CDA elkaar kunnen vinden in het streven om de staatsschuld terug te dringen.