PvdA premier-kandidaat bekend

Job Cohen wordt namens de PvdA premier indien die partij woensdag de verkiezingen wint. Dat heeft lijsttrekker Wouter Bos zojuist op een persconferentie bekendgemaakt. Bos roemde Cohen voor zijn prestaties op het gebied van veiligheid en vreemdelingenbeleid in zijn taak als burgermeester van Amsterdam. Cohen zal vanmiddag zelf ook een persconferentie geven.

Met de mededeling komt er een eind aan een week vol speculaties en kritiek van de VVD en het CDA op de manier waarop de PvdA met de premiersvraag omging. Doordat de PvdA in de peilingen snel steeg moest Bos deze week met een kandidaat komen. Ook Johan Stekelenburg en Herman Tjeenk Willink werden als mogelijke kandidaten genoemd.

Job Cohen (geboren 18 oktober 1947 te Haarlem) bekleedde diverse functies voor en binnen de PvdA. Van 1993 tot 1994 was hij staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen, van 1995 tot 1998 was hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal (laatste twee jaar als fractievoorzitter) en tussen 1998 en 2001 was hij staatssecretaris van Justitie.

Op 17 januari 2001 werd Cohen ge´nstalleerd als burgemeester van Amsterdam met als portefeuille: Algemeen Bestuur en Juridische Zaken, Politie, Communicatie, Brandweer, Internationale Contacten, 4+5 Mei-comitÚ en voor de binnenstad: Algemene Zaken.

VVD en CDA willen vanavond al debat

De lijsttrekkers van het CDA en de VVD, Jan-Peter Balkenende en Gerrit Zalm willen vanavond bij RTL4 al in debat gaan met de kersverse PvdA-kandidaat voor het premierschap. Zalm zei het oneerlijk te vinden om tot maandag of dinsdag te wachten. Ook Balkenende deelt die mening.

Wouter Bos liet echter tijdens de persconferentie al weten dat Cohen niet ingezet zal worden in de campagne. ''Als Zalm en Balkenende een debat willen dan kunnen ze dat met mij doen'', zo zei Bos.