Geldigheid uitspraak Fireworks zaak onzeker

Een uitspraak van het Europese hof voor de Mensenrechten over het gebruik van infiltranten van politie kan gevolgen hebben voor het hoger beroep van André de V.

De V. , vermoedelijke veroorzaker van de ramp, was al eerder veroordeeld tot vijftien jaar cel. Deze veroordeling was grotendeels gebaseerd op bekentenissen die hij in de cel aan twee politie infiltranten zou hebben gedaan.

In een strafzaak die onlangs diende aan het Europse hof werd geoordeeld dat de inzet van infiltranten in de gevangenis in strijd is met het recht op privacy en in strijd is met het recht op een eerlijk proces. In die strafzaak legde een verdachte van roofmoord een verklaring af tegen een mede-gevangene, die bleek een infiltrant te zijn. De verdachte werd daardoor tot levenslang veroordeeld, dit vonnis is door het Europse hof vernietigd.

Mr. Moszkowicz, de advocaat van de V. denkt dat deze uitspraak van doorslaggevende betekenis kan zijn in het hoger beroep. Moszkowicz wil dat het gerechtshof zo snel mogelijk begint met de hoger beroepszaak.

Ook wil Moszkowicz dat de zaak apart wordt behandeld, bedoeling was om de zaak samen te laten dienen met het hoger beroep dat de directeuren hebben aangetekend. De zaak liep eerder al vertraing op omdat de rechters bevooroordeeld zouden zijn geweest.