Volkert van der G. gaat zwijgen doorbreken

DVR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volkert van der G. zal binnenkort een verklaring afleggen bij de rechter-commissaris over zijn aandeel in de moord op Pim Fortuyn. Dat heeft zijn advocaat Stijn Franken vanochtend gezegd in de pro forma-zitting voor de Amsterdamse rechtbank.

Volgens Franken heeft zijn cliŰnt zo lang gezwegen omdat de advocaten eerst inzicht wilden in de resultaten van het opsporingsonderzoek. Het OM heeft onlangs vijf ordners met informatie bezorgd bij de verdediging, zodat de weg nu openligt voor een verklaring. Alleen wacht de advocaat nog op de onderzoeksresultaten van het Nederlands Forensisch Instituut en het onderzoek naar de herkomst van het vuurwapen. Franken zegt dan ook niet te begrijpen waarom het OM zegt al klaar te zijn voor een inhoudelijke verklaring.

Wanneer het verhoor plaats zal vinden is daarom nog niet bekend, maar de afspraken met de rechter-commissaris zijn inmiddels gemaakt.

PBC

Het psychiatrisch onderzoek van Van Der G. zal waarschijnlijk niet in het Pieter Baan Centrum (PBC) plaatsvinden. De officier van justitie vindt dat dat te lang duurt. Bovendien wordt een verdachte in het PBC ook in groepsverband geanalyseerd. De officier vreest voor de veiligheid van Van der G. en is ook van mening dat hij "een betrekkelijk solistisch ingesteld persoon is waardoor groepsonderzoek weinig meerwaarde kan hebben".