PvdA wil af van minister Korthals

De PvdA gaat onderzoeken of het mogelijk is om VVD-minister Korthals (Defensie) alsnog naar huis te sturen vanwege onjuiste info die hij aan de Kamer heeft verstrekt over de maatregelen rond de bolletjesslikkers. Het gaat om de vorige Kabinetsperiode, toen Korthals minister van Justitie was.

Korthals zei vlak voor de zomer dat bolletjesslikkers nooit in cellen werden vastgezet die eigenlijk bestemd waren voor andere gevangenen. Daarbij heeft hij verzwegen dat de bouw van extra cellen voor de opvang van de bolletjesslikkers was stopgezet. Een en ander werd vanmiddag bekend tijdens zittingen in de Tweede Kamer over het beleid om de overlast van bolletjesslikkers aan te pakken.

Volgens de PvdA'er Wolfsen, die het onderzoek leidt, zou het niet de eerste keer zijn dat een minister naar huis wordt gestuurd wegens fouten die hij tijdens een vorig ministerschap heeft gemaakt.

Minister Donner van Justitie nam het vandaag op voor Korthals: ''Mogelijk had hij geen compleet beeld van de toenmalige situatie. Hij had er misschien een wat zonnige kijk op''. Hij erkende dat Korthals de Kamer verkeerde informatie heeft gegeven.

Namens D66 zei Kamerlid Dittrich dat hij met terugwerkende kracht het vertrouwen in de vorige minister van Justitie opzegt. ,,Ik baal er vreselijk van. Hij heeft ons tot twee keer toe verkeerd ge´nformeerd.''