Duitse minister weg na Hitler vergelijking

De Duitse minister van Justitie, Herta Däubler-Gmelin, die van de week in het nieuws kwam omdat ze de Amerikaanse president Bush met Hitler vergeleek, zal vanavond aftreden. Ze zou zijn gezwicht voor de druk vanuit de SPD.

Däubler-Gmelin zou voortijdig willen aftreden, omdat bondskanselier Schröder haar ongeacht de verkiezingsuitslag niet in een nieuw kabinet zou willen opnemen. De minister heeft dit weekend gezegd dat ze weliswaar de naam Hitler had genoemd, maar dat ze de persoon Hitler niet wilde vergelijken met Bush. De gewraakte uitspraak verscheen donderdag in het regionale dagblad Schwäbisches Tagblatt: ,,Bush wil de aandacht afleiden van zijn binnenlandse problemen. Dit is een geliefde methode. Dat heeft Hitler ook zo gedaan'', zei ze doelend op de plannen van Bush om Irak aan te vallen.

Schröder stuurde de VS afgelopen vrijdag een excuusbrief. De relatie van Duitsland met de VS was al bekoeld door de kritiek van Schröder op de plannen voor een aanval op Irak. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice verweet de regering-Schröder in een interview met de Financial Times van zaterdag de atmosfeer met anti-Amerikaanse verklaringen te hebben vergiftigd.