Voyagers verlaten ons zonnestelsel

Mrln had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ze worden nu beschouwd als de verste objecten in de ruimte ooit door de mens gemaakt en ze gaan steeds verder. Het gaat hier om in 1977 gelanceerde ruimtesondes met als missie "ruimte verkenning". Het apparaat werd destijds ontworpen voor een verwachte levensduur van 4 jaar maar ze zoeven echter nog steeds met een snelheid van 61.000 kilometer per uur verder het heelal in. Op dit moment zit Voyager 1 op een afstand van 12 miljard kilometer van de aarde af. Voyager 2 zit op 10,2 miljard kilometer.

Aan boord van beide sondes bevinden zich de beroemde gouden LP platen waarop geluiden van o.a.: een kus, inslaapliedje, wind en water, alsmede ingesproken boodschappen van de toemalige VS president Jimmy Carter, VN Secretaris Kurt Waldheim en gesproken groeten uit alle bekende talen van de wereld, plus 90 minuten muziek variërend van Mozart tot Rock & Roll zijn opgenomen. Tevens zijn er talloze afbeeldingen opgenomen met o.a. de beroemde gouden plakkaten waarop een man en een vrouw in de groet pose zijn opgenomen, met een cryptisch locatie omschrijving van de afzender Aarde in ons heelal, en natuurlijk niet te vergeten een beknopte gebruiksaanwijzing voor het afspelen van die gouden platen, met als bedoeling dat mocht er ooit eens de sondes worden onderschept door een buitenaardse beschaving, dat ze hopelijk kunnen achterhalen wie/waar we zijn.

Beide Voyagers zonden in de 25 jaar tijd onafgebroken data en indrukwekkende beelden naar de Aarde, waaronder de nog nooit eerder ontdekte vulkanen op de Jupiters maan Io en de reuze storm op Neptunes. Gezien de enorme afstand die de signalen moeten afleggen naar de Aarde, komen deze aan met een sterkte van ca 1 triljardste Watt (10 tot de macht -16), ter vergelijking : een digitale polshorloge werkt op 20 miljard keer sterkere vermogen dan die signalen.

De batterijen aan boord van de sondes kunnen in ieder geval tot 2020 uithouden.

Onze dank gaat uit naar Mrln die het bericht keurig vertaald heeft en herschreven!