Turkije gaat hervormen voor toetreding EU

Het Turkse parlement heeft na een zitting van 16 uur ingestemd met dertien maatregelen. Deze bestaan uit voorwaarden voor toetreding tot de de Europese Unie. Turkije heeft de EU laten weten dat er nu een datum kan worden geprikt om over het lidmaatschap de te onderhandelen. De EU heeft in een reactie kenbaar gemaakt eerst de hervormingen van Turkije te willen zien, alvorens tot onderhandelen over te gaan.

Gisteren werd er al besloten dat de doodstraf in vredestijd moet worden afgeschaft. Eerder was het Turkse parlement hier fel tegen, omdat door de afschaffing de Koerdische leider Öcalan de doodstraf zou ontlopen. Ook mogen door de nieuwe overeenkomsten radio- en televisie-uitzendingen weer in de Koerdische taal worden uitgezonden. Deze blijven dan wel onder strenge Turkse toezicht. Privé-scholen mogen nu ook in de Koerdische taal gaan lesgeven, openbare scholen moeten Turks als voertaal aanhouden. Het parlement schafte tevens een wet af waarbij kritiek op de strijdkracht en andere belangrijke nationale instituten strafbaar was.

De EU zal in oktober Turkije opnieuw nader bekijken. Als daaruit blijkt dat de hervormingen goed worden doorgevoerd kan er een datum worden vastgesteld voor een oriënterend overleg over toetreding tot de EU.