Philomena Bijlhout afgetreden

De kersverse staatssecretaris van Emancipatie- en Familiezaken, Philomena Bijlhout, heeft na spoedoverleg met premier Balkenende besloten om amper negen uur na haar benoeming al weer af te treden.

De correspondente van het RTL Nieuws in Paramaribo had de hand weten te leggen op een aantal foto's waaruit blijkt dat Bijlhout onder leiding van Desi Bouterse in een Surinaamse volksmilitie gediend heeft. Op de foto's, die genomen zijn tijdens een trainingsweekend in de Arroyo-kazerne in mei 1983, dus een half jaar na de Decembermoorden van 1982, is ze te zien in een uniform van de volksmilitie.

Het was bekend dat Bijlhout in haar jeugd een fanatiek aanhangster was van legerleider Desi Bouterse. Ze zei dat als een jeugdzonde te beschouwen, die maar kort had geduurd. Afgelopen donderdag zei ze in de Volkskrant dat er geen foto's van haar in uniform bestonden: 'Ik was erbij, begin jaren tachtig, maar dat was voordat de beweging militaristisch werd en ook voor de Decembermoorden. Ik was 22 en idealistisch. Vergeet niet dat het gros van de Surinamers toen blij was met veranderingen. Zodra de militairen de overhand namen, was ik vertrokken. Ik ben geen type dat klakkeloos commando's opvolgt. Geloof me: Je zult geen foto's tegenkomen van Philomena Bijlhout in uniform.'

Bijlhout heeft toegegeven dat de foto's echt zijn en daarom is ze opgestapt. Zij legde de volgende verklaring af:
'Ik ben in Suriname korte tijd bij de Volksmilitie geweest, ik heb dat nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik ben uit de militie gegaan, vanwege het militaire karakter. Ik herinnerde mij dat dat voor de december-moorden van 1982 was. Naar nu blijkt is dat later geweest. Dat betekent dat ik premier Balkenende verkeerde informatie heb gegeven.

De decembermoorden heb ik altijd veroordeeld, dat is een zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis. Ik hoop dan ook dat de daders ooit berecht zullen worden.

In die tijd deed ik sociaal-maatschappelijk werk bij de overheid. Mijn werkzaamheden hadden nooit een militair karakter. Ik heb niets gedaan dat ik niet met mijn geweten in overeenstemming kan brengen of waarover ik me moet schamen.

Voor wat betreft de foto's: die waren niet in mijn bezit. Ik kende ze ook niet. Ik heb inderdaad één maal deelgenomen aan een militair trainingsweekend. Ik wil het nieuwe kabinet niet belasten met deze kwestie en ik heb daarom besloten mijn ontslag aan te bieden aan H.M. de Koningin.'


De foto's in dit bericht zijn afkomstig van het RTL Nieuws