Polisario laat 100 Marokkanen vrij

Polisario, het Bevrijdingsfront voor West-Sahara, heeft 100 Marokkaanse krijgsgevangenen vrijgelaten. Veel militairen zaten vast sinds het uitbreken van de vijandelijkheden tussen Polisario en Marokko, ongeveer 25 jaar geleden. De vrijlating gebeurde nadat Duitsland zware druk had uitgeoefend op de verzetsbeweging. In totaal zou de groepering nu nog ruim 1.000 Marokkanen vasthouden.

De vijandelijkheden ontstonden in 1976 toen Spanje de Westelijke Sahara niet langer als kolonie bezet hield. Marokko, zelf onafhankelijk sinds 1956 (voor die tijd werd het land deels bestuurd als een Spaans- en deels als een Frans protectoraat) annexeerde hierop de Westelijke Sahara. Polisario, die eenzijdig de 'Sahrawi Arabische Republiek' had uitgeroepen, bood verzet tegen de Marokkaanse invasie.

De twee partijen sloten in 1990 een principeakkoord over een te houden referendum over de toekomst van het gebied, maar tot nu toe kunnen zij het niet eens worden over de vraag wie er aan de volksraadpleging mag meedoen.