VS: Terrorist met radioactieve bom opgepakt

Olivis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Verenigde Staten is een man opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij een aanslag wilde plegen met een bom met radioactief materiaal. Minister Ashcroft van Justitie heeft dit aan CNN medegedeeld.

De man, Abdullah Al Mujahir (ook wel bekend als Jose Padilla), is een Amerikaanse staatsburger en staat bekend als terrorist. Hij zou onder meer banden hebben met Al-Qaeda.

Hij werd al meer dan een maand geleden (8 mei) opgepakt, toen hij vanuit Pakistan aankwam op de luchthaven in Chicago. Daarbij had hij een zogenaamde 'vuile bom' bij zich: een springtuig met conventionele explosieven en radioactief materiaal zoals industrieel afval.

De bedoeling van een dergelijk wapen is mensen om te brengen en een groot gebied radioactief te besmetten. Minister Ashcroft verklaarde dat verdenkingen tegen de man gebaseerd zijn op informatie van 'meervoudige, onafhankelijke bronnen'.

In het begin van de jaren '90 zou de man al enkele jaren in een Amerikaanse gevangenis gezeten hebben. In 2001 was hij naar Afghanistan en Pakistan gereisd, waar hij vertegenwoordigers van Al-Qaeda had ontmoet. Volgens Ashcroft ging Al-Qaeda er waarschijnlijk van uit dat de man, die een Amerikaans paspoort heeft, zonder problemen de VS kon binnenkomen.

Een anonieme Amerikaanse functionaris verklaarde dat Washington waarschijnlijk het doelwit was van de plannen van Mujahir.