Doden door mazelenepidemie in ItaliŽ

In ItaliŽ is de mazelenepidemie uitgebroken. De Italiaanse media meldt dat er sinds april al drie kleine kinderen zijn gestorven aan de ziekte. In talrijke andere gevallen kwam het tot complicaties. Een 22-jarige man ligt in coma.

De Italiaanse regio Napels is voor als nog het ergst getroffen, daar zijn al 15.000 ziektegevallen geregistreerd. De drie dodelijke slachtoffers (waaronder een 9 maanden oude baby) komen ook uit deze regio.

Speciallisten spreken van de ergste mazelenepidemie sinds dertig jaar. Het niet gebruikelijke vochtige klimaat zou de oorzaak van de ongewone verspreiding van de ziekte zijn, die normaal alleen kinderen treft.

In ItaliŽ worden kinderen niet allemaal ingeŽnt tegen de mazelen. In Nederland gebeurt dit overigens wel. In ItaliŽ krijgen sommige kinderen hun eerste prik als ze veertien maanden oud zijn, daarna volgt een prik als ze negen jaar zijn. Kinderen die ingeŽnt zijn, zijn beschermd tegen de ziekte.

Vakantiegangers die de aankomende weken naar ItaliŽ gaan worden door de GGD geadviseerd om hun kind een prik te geven tegen de mazelen als dit nog niet is gebeurt. Er wordt vanuit gaan dat kinderen tot zes maanden nog antistoffen hebben in het lichaam afkomstig van hun moeder.