Mag ik van jou de hartaanvallen

joris en Gobbles, Inc. hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De nieuwe anti-rookteksten op sigaretten blijken geweldig populair onder jongeren. Scholieren verzamelen de pakjes enthousiast en wisselen ontbrekende exemplaren uit. Pakjes met de tekst 'Roken kan het sperma beschadigen en vermindert de vruchtbaarheid' zijn momenteel het meest gewild. "Het lijkt zelfs of er de afgelopen weken meer sigaretten door zijn verkocht," zegt Ronald Roelen van Tabakszaak De Pijp in Heemstede, die een stijging van 10% in de verkoop van het onder jongeren populiare merk Marlboro signaleerde in de afgelopen maand.

"Als ik per ongeluk een oud pakje shag of sigaretten zonder waarschuwingtekst pak, vragen die jongelui expliciet om een ander. En dan nog het liefst eentje die ze nog niet hebben. Ze schijnen er op het schoolplein een levendige handel in te hebben. Dat hoor ik dan als ze hier gniffelend de zaak verlaten. Zo van 'mag ik van jouw de hartaanvallen, dan krijg je van mij de longkanker'. Hoe grover de tekst, hoe leuker ze het lijken te vinden."

De eigenaar van tabakswinkel De Pijp, die zelf overigens alleen sigaren rookt, vindt al die ophef die er nu wordt gemaakt over de risico's van roken overdreven: "Er is feitelijk toch niets veranderd? Dat wat iedereen al wist, staat nu ook op het pakje." Bovendien lijkt de jeugd er geen sigaret minder om te roken. Afgelopen maand verkocht Ronald Roelen zo'n tien procent meer Marlboro.

Ook collega Chris van Zijl van Tabak Speciaalzaak Van Wou in Amsterdam ziet dat de nieuwe pakjes populair zijn bij de jeugd, "Maar dat ze er meer door gaan roken, dat lijkt me sterk. Het meest gewilde pakje bij ons? Dat is zonder meer die met die sperma-tekst."

Volgens de Amsterdamse winkelier doen de anti-rookteksten het goed bij klanten tot een jaar of dertig. "Boven die leeftijd wordt het juist helemaal niet leuk gevonden. Die groep wil de tekst het liefst bedekken."

De andere rages dus van dit moment: bedekken met een hoesje of afplakken met stickers. En pakjes zonder de nieuwe waarschuiwing blijken een waar collector item. "In mijn vriendenkring is het nu de sport om die ene winkel te vinden waar de oude pakjes nog zijn te krijgen", zegt Marjolein Bakker uit Overveen. "Maar als ik dan toch aan zo'n nieuwe verpakking moet, dan maar één met die tekst over zwangerschap of sperma. Ik ben namelijk toch niet zwanger en sperma heb ik niet, haha..."