Justitie heft beperkingen tegen Van Der G. op

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Over de moord op Fortuyn en het onderzoek naar verdachte Volkert van der G. worden door justitie weinig mededelingen gedaan. Het openbaar ministerie wil geen risico lopen dat het onderzoek door een stommiteit wordt verprutst. Persofficier van justitie, mr. M. Bloos uit Amsterdam: ,,De druk om naar buiten te treden is enorm.'' Toch wordt alleen technisch bewijs gemeld, zoals over de gebruikte munitie bij de moord.

Niet stilzwijgend

Tot nog toe bestond de indruk dat Van der G. totaal zwijgt. Helemaal correct is dat niet. Justitie-zegsman mr. R. Meulenbroek: ,,Van der G. legt geen verklaring af die wij graag van hem willen. Over zijn motivatie, bijvoorbeeld.'' Van der G. overlegt wel uitvoerig met zijn advocaat mr. A. Franken. Of hij het bij die gesprekken ook over de zaak zelf heeft, weet justitie niet. Het contact tussen een advocaat en verdachte mag niet afgeluisterd worden.

In totaal werken 55 rechercheurs aan de zaak. Alle aanwijzingen worden nagegaan. Ook of er meer mensen bij de zaak betrokken zijn. Een aanwijzing kan zijn, waar het pistool vandaan komt waarmee Van der G. op Fortuyn heeft geschoten. Het gaat om een zwaar kaliber (9 mm), dat niet zomaar in het zwarte circuit te koop is. Van der G. lijkt bovendien een geoefend schutter. De terugslag van een dergelijk wapen is heftig. Fortuyn werd getroffen door vijf kogels. De politie speurt naar plaatsen waar Van der G. kan hebben getraind.

Beperkingen opgeheven

Inmiddels werd vandaag bekend dat justitie in Amsterdam de beperkingen die opgelegd waren aan verdachte Volkert van der G. heeft opgeheven. Dit betekent dat hij niet langer in totale afzondering in zijn cel hoeft door te brengen, hij tv, radio en kranten mag hebben, bezoek mag ontvangen, en mag bellen.