Gemeenten mogen seksbranche niet weigeren

De streng christelijke Gelderse gemeenten Elburg en Barneveld mogen bordelen, seksbioscopen, parenclubs, prostitutiebedrijven en erotische massagesalons niet bij voorbaat (in de bestemmingsplannen) verbieden. Barneveld en Elburg wilden een algeheel verbod op vestiging van seksinrichtingen "ter bescherming van de openbare zeden", daartoe stelden ze speciale plannen op.

De Raad van State (RvS) bepaalde vandaag echter dat de gemeenten hun bevoegdheden overschrijden als ze een algeheel bordeelverbod in hun plannen zouden opnemen. Ook stelt de RvS dat een totaalverbod op seksinrichtingen alleen kan als er ruimtelijke bezwaren zijn. Bijvoorbeeld als een bordeel naast een school zou komen. Dergelijke criteria stelden Barneveld en Elburg niet op: zij vinden seksbedrijven gewoon niet passen in hun gemeenschap.

In beide gemeenten hebben CDA, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de gemeenteraad. Voor zover bekend zijn Barneveld en Elburg de enige gemeenten die de seksbranche buiten hun gemeenten proberen te houden.