Asielzoeker krijgt duizenden euro's van fiscus

Thierry D had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een fout van de Belastingdienst is een Russische asielzoeker 4367 euro rijker geworden. Per ongeluk stortte de fiscus het vorstelijke bedrag op de rekening van de asielzoeker. De Rus maakte het geld vervolgens op.

In de rechtbank stelde de verdachte dat hij dacht dat de foutieve overboeking ,,een schenking betrof, omdat Nederland bekend staat om zijn goedheid." Het geld jaagde de man erdoorheen bij de viering van zijn zestigste verjaardag in het asielcentrum in Kollum.

Op de vraag van de rechter of de Rus niet had bedacht iemand te waarschuwen over zijn onverwachte rijkdom, antwoordde hij; ,,Steeds dacht ik, wat is Nederland toch een goed en gul land."

Na zijn verjaardagsfeest stortte de man het schamele resterende bedrag terug op de rekening van de fiscus. De belastingdienst stortte het bedrag echter direct weer terug, waardoor de Rus opnieuw dacht dat het geld een teken was van de ,,goedgeefsheid'' van Nederland.

De Rus werd bestraft met een werkstraf van 20 uur. Geld kon de fiscus niet terug krijgen, want ook het laatste geld ging op aan feestelijkheden.