Schutter Erfurt waarschuwde vooraf

De jongen die vorige week vrijdag op een gymnasium in Erfurt een bloedbad aanrichtte heeft van tevoren mensen gewaarschuwd. Volgens de Duitse politie raadde de 19-jarige Robert Steinhäuser verscheidene mensen de dag ervoor aan om vrijdag niet naar school te gaan.

Het lijkt er op dat de jongen zijn daad heeft voorbereid. Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat de jonge dader zich intensief bezighield met wapens en met dode mensen. Bij hem thuis vond de politie computer- en videospelletjes met gewelddadige thema's. Al dit materiaal was in de winkel vrij verkrijgbaar, aldus politiechef Rainer Grube maandag voor de Duitse televisie.

Eerder was bekendgemaakt dat de jongen een wapenvergunning had en lid was van een schietvereniging. De politie is verder te weten gekomen dat Steinhäuser een teruggetrokken bestaan leidde. Hij had een kleine kennissenkring. De dader was een ex-leerling die kort geleden van school was gestuurd.

De Duitse scholen begonnen maandag met enkele minuten stilte, ter nagedachtenis van de slachtoffers van het bloedbad op het Gutenberg-Gymnasium in Erfurt. Vrijdag schoot een oud-leerling daar zestien mensen dood en daarna zichzelf.

De Duitse onderwijsbonden hebben opgeroepen maandagochtend om vijf over elf een minuut stilte in acht te nemen. Op dat tijdstip speelde zich vrijdag de moordpartij af. Voor het schoolgebouw worden nog steeds bloemen gelegd. Donderdag komt CDU-voorzitter Angela Merkel naar Erfurt om daar haar medeleven met de slachtoffers te betuigen. Ook de CSU-kandidaat voor het bondskanselierschap Stoiber brengt een bezoek aan de Duitse stad.