Duitsland in rouw na bloedbad in Erfurt

In Duitsland is geschokt gereageerd op het bloedbad in het Gutenberg gymnasium in Erfrut. President Johannes Rau sprak van een onbegrijpelijke gebeurtenis, en regeringspartij SPD schrapte een politieke bijeenkomst. In Erfurt zelf gingen tienduizenden mensen de straat op ter nagedachtenis aan de slachtoffers, en werden de klokken geluid. In heel Duitsland hangen tot en met zondag de vlaggen halfstok. Ook koningin Beatrix en premier Kok hebben hun medeleven betuigd.

17 doden

De Duitse politie heeft het aantal slachtoffers van het bloedbad naar beneden bijgesteld naar 17. Aanvankelijk was gemeld dat de 19-jarige schutter, Robert Steinhof, naast enkele leerlingen en een politieagent 14 leerkrachten had doodgeschoten, maar dat blijken er 13 te zijn. De Duitse politie wijt de vergissing aan onduidelijke communicatie tussen de hulpverleningsdiensten.

Volgens de politie in Erfurt had de dader nog 500 kogels verstopt in een toiletruimte. De munitie pastte bij de twee vuurwapens die hij bij zich had. De politie veronderstelt dat de schutter deze patronen ook had willen gebruiken voordat hij de hand aan zichzelf sloeg.

De politie sluit overigens niet uit dat er twee schutters waren. Verschillende getuigen zeggen een tweede dader gezien te hebben en er zouden tegelijkertijd op afzonderlijke plaatsen schoten zijn gehoord. De politie houdt er echter rekening mee dat leerlingen in alle paniek dezelfde schutter vaker tegenkwamen. Wel worden op dit moment familieleden van de dader ondervraagd om duidelijkheid te verkrijgen.

Gericht geschoten

De dader, Robert Steinhof, was lid van een schietvereniging en was in het bezit van wapenvergunningen voor pistolen en geweren. De gemaskerde en in het zwart geklede schutter ging de klassen langs en schoot heel gericht op de docenten.

Uiteindelijk zou een leraar zijn masker hebben afgerukt en tegen hem gezegd hebben: ''Robert, het heeft geen zin meer. Maar schiet mij maar neer.'' De dader zou daarop geantwoord hebben: ''Ik heb er geen zin meer in.'' De leraar zou de dader vervolgens in een klas hebben opgesloten, waarna de schutter zelfmoord pleegde.