VS doden 500 Al-Qaeda strijders

Volgens het Pentagon zijn er bij het laatste grote offensief van Amerikaanse en Afghaanse strijders ongeveer 500 Taliban en Al-Qaeda omgekomen. De acties maken deel uit van operatie Anaconda, in de bergen in het oosten van Afganistan.

Daar bevindt zich een grottencomplex dat nu volledig omsingeld is door Amerikanen en de Noordelijke Alliantie. Deze week vielen aan Amerikaanse kant meerdere doden toen een helikopter werd neergeschoten.

"Eerst dachten we dat er maar enkele honderden strijders in de grotten zaten, maar nu vermoeden we dat de helft van de vijandelijke troepen zich daar heeft verschanst", zei een woordvoerder. CNN meldt dat er ongeveer 45 gewonden aan Amerikaanse kant zijn, waarvan de helft alweer terug op het slagveld is.

Operatie Anaconda
'Operatie Anaconda' verloopt moeizamer dan verwacht. De Amerikanen stuiten op veel heviger tegenstand dan verwacht. De operatie is uitgelopen op een van de grootste veldslagen sinds het begin van de strijd in Afghanistan. Al dagenlang bombarderen Amerikaanse toestellen onophoudelijk de stellingen van hun tegenstanders. Ook vanuit helikopters worden de Taliban en Al-Qaida-strijders onder vuur genomen.