VN kritiek op gedogen van hasj en wiet

Met het gedogen van de verkoop van cannabis in coffeeshops gaat Nederland in tegen de conventies die het zelf mede heeft ondertekend. Dat is de harde kritiek van de Internationale Drugscontroleraad van de Verenigde Naties. Volgens de raad ondermijnt Nederland de internationale wetgeving.

Minister Korthals van Justitie toont zich niet onder de indruk van de kritiek. Volgens Korthals werkt de Nederlandse aanpak in de praktijk en begint die steeds meer navolging te krijgen in het buitenland.

De Drugscontroleraad heeft behalve op het Nederlandse drugsbeleid ook kritiek op het beleid van andere Europese landen, zoals Italië, Luxemburg, Portugal en Spanje.

Wat betreft harddrugs is Nederland wereldwijd koploper met de productie van xtc en amfetamine. In het jaarverslag van de raad staat verder dat Europese handelaars in chemische drugs als xtc steeds vaker samenwerken met drugsbaronnen in Colombia. De Colombiaanse drugsmaffia brengt cocaïne naar Europa in ruil voor xtc, die vervolgens via Colombia naar de Verenigde Staten wordt gebracht. De VN-organisatie spreekt van zorgwekkende hoeveelheden.