Palestijnen vernietigen Merkava 3 tank

Palestijnse terroristen hebben een Israëlische Merkava 3 gevechtstank weten op te blazen, hierbij kwamen 3 van de 4 bemanningsleden om het leven.

De aanslag was een gezamelijke aanval van de HAMAS en Arafat's Fatah beweging. Het gebruikte wapen was een begraven 50kg anti-tank apparaat. Het explosief werd op afstand geactiveerd en explodeerde onder de voorkant van de Merkava 3 toen deze er overheen reed. Door deze explosie werd de motor (deze zit bij de Merkava aan de voorkant) eruit geblazen, raakte hierbij de chauffeur, die op slag dood was, en het kanon. De klap tegen het kanon had tevens als resultaat dat de komplete geschutskoepel eraf vloog. De klap zorde er ook voor dat de tank omsloeg, waardoor er een Israëlische soldaat onder de tank kwam vast te zitten, terwijl de tank in brand vloog.

In totaal kwamen 3 van de 4 bemanningsleden om het leven.

De Merkava 3 (zie deze foto) is door Israel zelf ontwikkeld (met steun van de VS) en is een van de best beschermde tanks ter wereld. De Merkava 1 was zeer effectief tegen Syrische T-72 gevechtstanks in Libanon.

Het is de eerste keer dat Palestijnse terroristen het pantser van een tank hebben weten te penetreren en de tactiek leek sterk op de tactieken welke eerder door Hezbollah gebruikt zijn.

De Merkava was langs de Karni-Netzarim weg gestuurd, nadat op deze weg eerder een civiele bus was aangevallen.

Reactie

De reactie van Israël was een inval op het al-Maghazi refugee camp in centraal Gaza en het kleine dorp Juhu al-Dik in zuid Gaza met tanks en bulldozers, soldaten zochten hier naar terroristen. Hieraan vooraf gingen luchtaanvallen met F-16 Fighting Falcon gevechtsvliegtuigen welke 3 raketten afvuurden op het hoofdkwartier van de Palestijnse Nationale Veiligheidsdienst.

Meer informatie over Merkava.

Met dan aan SniperRC voor de info en het submitten.