Fortuyn: ''Christenen moreel meeste recht''

Tijdens de start van de voorcampagne van Leefbaar Nederland (LN), in Heerlen, heeft Pim Fortuyn een propvolle zaal van een hotel in Heerlen onder een combinatie van applaus en boegeroep verlaten.

Met name de aanwezige allochtonen waren boos op Fortuyn vanwege zijn uitlatingen over Turken en Marokkanen en gezinshereniging. Ook Fortuyn's uitlatingen over mensen in de WAO werden met gemengde gevoelens ontvangen.

Het meeste opzien baarde de uitspraak van Pim Fortuyn dat christelijke mensen, die al eeuwenlang een bijdrage hebben geleverd aan de opbouw van Nederland, moreel meer rechten hebben dan islamitische nieuwkomers.

''Islamitische vrouwen moeten kunnen emanciperen''

Verder trapte Fortuyn op de nodige zere tenen door te zeggen dat alle Islamitische vrouwen in Nederland het recht moeten krijgen om te emanciperen. "Als de vrouwen emanciperen, moeten de mannen wel. Dan krijg je pas integratie in de samenleving".
Over de WAO zei Fortuyn dat op grote schaal misbruik wordt gemaakt van die voorziening. "Het valt mij op dat het afgelopen jaar 20.000 vrouwen van 32 of 33 jaar opeens in de WAO terechtkomen. Toevallig is er dan een kinderwens. Het is onjuist om een kinderwens door de werkgevers en werknemers te laten financieren. Het gaat hier om een particuliere beslissing."