Veel doden bij ramp in Nigeria

De Nigeriaanse staatsradio meldde maandagavond dat er meer dan zeshonderd mensen zijn omgekomen als gevolg van de ontploffing van een grote munitie-opslagplaats. De ramp begon met een klein brandje op een markt vlakbij de opslagplaats in de voorstad Ikeja ten noorden van Lagos.

Onder de doden zijn veel kinderen. Lagos geldt als de commerciële hoofdstad van het Afrikaanse land. Velen zijn verdronken toen ze heenkomen zochten door of over de waterwegen van de stad. Ooggetuigen spreken van tweehonderd tot driehonderd lijken die uit kanalen vlakbij de plaats van de ramp zijn gehaald.

De zware ontploffingen van de bommen, afweerraketten en geweerkogels duurden de hele nacht. Op tal van andere plaatsen brak brand uit als gevolg van de rondvliegende 'vuurballen'. Sommige weggeslingerde raketten kwamen dertig kilometer verder neer. Op maandagmorgen was de brandweer het vuur meester. Veel kinderen zijn tijdens de massale vlucht voor de exploderende vlammenzee hun familieleden kwijtgeraakt. Duizenden mensen zijn dakloos geworden.